Till Ola Ström

0kommentarer

Den här debattartikeln hade jag fått in i Nerikes Allehanda den 19 januari:

Jag undrar i vilken värld Ola Ström befinner sig?


Dog jämställdheten med Fi, undrar Ola Ström i NA den 12 januari. Hallå Ola, i vilken värld befinner du dig? Du nämner din partikamrat Birgitta Ohlsson, och då borde du också känna till att hon driver Felira, ett nätverk för feminister i ert parti som också finns här i Örebro.  Kolla med dem, för de vet var du har dina feministiska vänner på högersidan i svensk politik. Det finna mängder av liberaler som arbetar med att utveckla jämställdheten i vårt land.


Feministas fungerar fortfarande. Vi är rätt många som är aktiva på olika platser inom och utanför det socialdemokratiska partiet. För att inte tala om det aktiva Socialdemokratiska kvinnoförbundet. Men Ola, en av de kända härskarteknikerna som den norska feministen Berith Åhs formulerade var just osynliggörande. För det är vad jag menar att du gör i din artikel. Du osynliggör allt det jämställdhetsarbete som pågår i vårt land.


Den retorik som du använder dig av känns lite främmande för mig som ”gammal” vänstermänniska. Du skriver att jämställdhet ytterst handlar om individen frihet. Och det är ju precis det vi arbetat för i mängder av år i det socialdemokratiska partiet. Det är därför det är så viktigt för oss att visa på att familjen inte är den minsta enheten i samhället. Det är tack vara synen på den fria individen som vi genomförde särbeskattningen redan 1971. Det är tack vare vår syn på individens frihet som, visserligen sent i historieutvecklingen, föräldraförsäkringen genomfördes. För att inte tala om den enormt viktiga jämställdhetspropositionen som Folkpartisten Bengt Westerberg genomförde i regeringen Bildt 1994, som framarbetades av en socialdemokratisk regering. Den har den socialdemokratiska regeringen allt sedan dessa gjort allt för att leva upp till. Men var har då stödet funnits från er i Folkpartiet? Jo jag vet, det finns stöd hos mängder av liberaler, men inte så tydligt från partiets riksdagsgrupp.

Och du Ola, inte tror jag ni kommer att få något stöd från KD när det gäller individen och inte familjen som minsta enhet.


Det blir lite fånigt tycker jag, när du Ola, drar fram det gamla uttalande ”Män är djur” och placerar det i en kontext där du menar att detta är något som vi feminister använder för att kollektivisera män. Om vi ska ta begreppet som sådant så är det väl inte något annat än det tänkandet som ligger bakom att männen (och några kvinnor) i rättssystemet menar att det är viktigt att ifrågasätta hur kvinnor uppträder när det ska förhöras efter att de blivit våldtagna. Är det inte synen på mäns sexualitet som ligger bakom frågan om kvinnans klädsel eller om hon varit onykter när hon våldtogs? Är det inte synen på att män inte kan kontrollera sin sexualitet som ligger bakom den frågan? Leder inte det till en undrar om inte rättssystemet tycker att män är djur?


Vi är rätt många feminister som i bortåt 30 år nu visat på att både män och kvinnor lider av manssamhället. Ola, en av dina forna partikamrater myntade ju begreppet ” Den enskilde mannen är bättre än manssamhället”. Kommer du inte ihåg att Eva Moberg myntade det under det 60-tal när vi (sossar och liberaler) tillsammans arbetade för att få in jämställdhet som ett begrepp.


Ola, jag är rätt säker på att om du funderar på att vi ska nå ett jämställt samhälle så har du mycket att lära av Birgitta Ohlson och oss andra som jobbar med de feministiska frågorna. Men börja inte med att förneka att det finns samhällsstrukturer som ger män mer fördelar en kvinnor, som grupp. Vi som arbetar specifikt med frågan om att involvera fler män i jämställdhetsarbetet börjar med att lyssna på dem som funnit i jämställdhetsarbetet länge. Vi arbetar nu på många platser för att män också ska förstå att dessa strukturer drabbar både kvinnor och män. Men som en professor i Tallin en gång sa till mig; Att då vi män har byggt upp patriarkatet så är vi kanske dom som är bäst på att riva ner det. Han var då ansvarig för genusvetenskapen på universitetet i Tallin, så hans erfarenhet kändes bra att ta till sig.


Ola, bland dina borgerliga vänner har du nog svårt att finna så många som vill ha jämställdhet i realiteten. Men bland oss på den andra sidan finns väldigt många som tillsammans med er i folkpartiet kan göra väldigt mycket.


Tomas Wetterberg

Jämställdhetsansvarig Örebro Socialdemokratiska Arbetarkommunen


Så här svarade Ola

"Det har gått åtta år sedan jag lämnade partipolitiken. Alltså är det helt irrelevant att prata om mina "partivänner". Är det ett uttryck för manligt "osynliggörande" av Tomas Wetterberg att förbise det?
jag vet inte om Tomas Wetterberg ännu hade lämnat vänsterpartiet för socialdemokraterna vi den tidpunkten.
Wetterberg upplever säkert att det är fart i det politiska jämställdhetsarbetet, eftersom han själv under många år varit djupt engagerad i det. Men jag är knappast ensam om att konstatera att sedan Fi tappade sin politiska kraft har det varit låt aktivitet på jämställdhetsområdet. I alla fall av det som syns i form av utspel från partierna. Min artikel var ett uttryck för bekymmer över det. Jag vill ha mer jämställdhet - inte mindre - om nu Tomas Wetterberg inte uppfattade nyansen.
Roligt är det däremot att Wetterberg anser att socialdemokraterna i alla år aarbetat för individen frihet. För mig låter det som segrarens sätt att skriva om historien."
Ola Ström Nerikes Allehande den 19 januari.


Kommentera

Publiceras ej