1 mars Olof Palme har varit död i 20 år

0kommentarer

Idag är det 20 år sedan jag hämtade tidningen i brevlådan och en stor svart text fullständigt tryckte sig in i mina ögon. Olof Palme är död. Jag höll tidningen i min hand och funderade om det återigen var ett sådan där dåligt skämt som kommit från borgarna så många gånger de senaste åren. Nej det här var för grovt och dessutom första sidan i båda tidningarna. Det var på den tiden vi hade en tidning i opposition mot NA. Ni som var med under den tiden vet vilka hemska åsikter som fanns om Palme. Nidbilder som inte går att jämföra med de beskedliga bilder som sprids på Reinfeldt just nu. Var går gränsen mellan politisk satir och kränkningar. Vad leder dessa kränkningar till?

Men något hårt grep inne i mitt bröst, då den där morgonen för 20 år sedan. Hjärtat kramades om så hårt att min då tvårige son undrade vad som hänt med pappa. Palme är död, sa Anders till sin mamma. Jag startade TV:n, satte mig på rumsbordet och såg de fruktansvärda nyhetbilderna med gråtande människor utanför Dekorima på Sveavägen. Mängder av blommor i en hög och poliser som grät. Palme, Sveriges statsminister är död, han sköts

Palme lever kvar i mitt hjärta och jag hoppas att vi tar upp hans kamp i den valrörelse som nu startar.

I går kunde vi i Nerikes Allehanda läsa en mycket fin artikel av Roger Rådström som visar att socialdemokratin är på väg tillbaka till den demokratiska socialism som Palme visade stort engagemang för. Det är därför jag är med i det här partiet igen.

Kommentera

Publiceras ej