13 mars en måndag efter en hästig helg

0kommentarer

Oj vad det hinner hända mycket innan jag hinner skriva. Jag hoppas att du som tar dig tid att komma in på den här sidan inte ger upp för det är så långt mellan texterna. Det är väl för att jag håller på med texter i mitt arbete eller för att jag fortfarande är osäker på vad jag ska dela med mig av på den här sidan, som gör att det blir som det blir.

Nu kan jag i alla fall berätta att jag var på ridkurs i lördags. Att vara med häst och hästfolk är så vansinnigt avstressande att jag rekommenderar alla att bli hästtjejer. Jag tänker på mig själv som en hästtjej för jag är rätt så säker på att alla vet vad den normen innebär. Visst är det lite roligt att tänka normer i stället för kön? Det är klart att jag skulle kunna säga att jag rider. Men det är ju inte bara det att rida som är grejen med att hålla på med Islandshäst. Det blir på något sätt en livsstil också. Hästtjejernas livsstil handlar om allt det där med att vara tillsammans med hästen också. Att finna ännu ett sätt att vara som person som fyller på med energi som gör att resten av vardagen fungerar.

Nu var väl den här lördagen inte den allra bästa för mig då det blev en del missöden under det att Soltán skulle gå på kärran. Han gillar inte att tvingas in i sammanhang, lika lite som jag gör det. Ödmjukhet är något ett flyktdjur har mycket av. Men när någon som har som livsuppgift att skydda sig själv och sin flock utsätts för att tvingas in i okända mörka hål, då sätter de sig till motvärn. Vem vill låsas in i en vagn, eller en cell? Reaktioner som att stegra sig att sätta sig till motvärn om han inte får tid att själv ta steget in i det otäcka är inte något som en häst får göra. Men vem kan säga att det är fel? Snarare är det väl så att det är just det som visar hur kloka och sociala hästar är. Med samtal (som sker med ledarskapsträning eller horsemanship som det också heter på hästspråk) kommer man mycket längre. Så som ni ser av det jag skriver så lärde jag mig vansinnigt mycket av en misslyckad lastning av en häst till en kärra.

Kunskap är något som växer av att vi läser om hur andra tänker och för in detta i vårt eget agerande. Alla vi däggdjur blir till i sociala sammanhang även om våra biologiska förutsättningar är olika. Instinkter är nog inte så mycket mer än sociala sammanhang som får leva kvar eller inte.
Söndagen ägnades åt att langa halm till ett loft för förvaring. Titta på hus och leta efter nya ridvägar.

Den här måndagen har jag suttit med delegationen hela dagen och resonerat om de texter som håller på att växa fram till ett slutbetänkande för delegationen för jämställdhet i förskolan.

Kommentera

Publiceras ej