26 mars en vacker dag med blandade tankar

0kommentarer

Ännu en vacker dag som påminner om att våren är på väg. Dessutom är tiden helt ur led. Eller vad ska man säga när en del klockor ännu inte är omställda och inte heller jag är helt omställd.

Men att mocka hästskit är i alla fall en otroligt härlig syssla. Jag behöver, så som alla andra, röra på min kropp och efter en härlig ridtur är det inte helt fel att byta halm i vindskyddet. I dag hade vi dock lämnat kaffet hemma. Det var synd.

 

Just nu sitter jag och förbereder mig inför den resa till Vologda som jag ska göra den 2 – 7 april. Det är ganska lätt att tacka ja till att få vara med när jämställdheten diskuteras bland män i en rysk stad, men det är inte lika lätt att fundera över vad som verkligen ska sägas när jag väl kommer dit. Jag har som planering att lyfta fram vår väg till deltagande. En väg som inte varit helt smärtfri och som fortfarande inte är vid målet. Men det är rätt effektivt att möta män från andra delar av världen och komma ihåg att vi själva har varit tröga. Jämställdhet är inte så enkelt för män att ta till sig. Maskuliniteten blir ju så hotad. Tänk att det varit så stora protester mot självklara frågor genom tiderna. Att kvinnor skulle få rösta var något enormt hotfullt i början av 1900-talet. Att kvinnor skulle slippa att våldtas inom äktenskapet var inte en självklarhet förrän 1965, när det gäller lagen och jag undrar om det är självklart för alla män ännu. Även i vårt land.

 

Och det här med att åka till Ryssland för att prata med män om jämställdhet leder mig till en annan kunskap jag fick idag. Det är inte så ovanligt att vi svenskar i vår etnocentricitet tänker oss vara så bra på jämställdhet i förhållande till… Ja, i förhållande till vilka då?

I dag hade jag kontakt med en styrelseledamot i IFK Örebros handbollsförening. Ni vet dom som engagerat sig för att tjejer ska få ha ett eget handbollslag i så många år. En av styrelsen ledamöter har sedan 011002 – 060305 räknat alla artiklar, notiser och rubriker på sportsidorna i vår monopoltidning NA. Vad har han då fått fram om hur NA bevakar idrotten ur ett könsperspektiv. Jo att under hela den tiden har det bara funnits 28137 sådan om herrar och 6230 om damer. 695 artiklar om killar som spelar handboll och 270 om tjejer. Det speglar inte verkligheten.

Jag undrar hur många artiklar det varit om det allsvenska Karlslund och det fotbollslag vi har i superettan under det senaste året? Tänk bara att de sänder en reporter och en fotograf till Turkiet bara för att följa ett lag i superettan.

Kommentera

Publiceras ej