4 mars En krönika som funderar över Ola Ströms krönika

0kommentarer

Ola Ström ärvde en ansenlig mängd av Första maj-nålar av sin morfar, står det idag att läsa i Nerikes Allehanda. Jag undrar vad hans mor och far fick för chanser genom att hans morfar var aktiv i arbetarrörelsen? Jag undrar hur Ola tänker när han idag tror på marknadsekonomin?  Hade den fått härja fritt utan att hans morfar varit aktiv i arbetarrörelsen hade nog inte Ola suttit där på Nerikes Allehanda och kritiserat Socialdemokratin så som han nu gör. Utan LO´s och SAP´s balansgång med socialism och marknad hade nog utbildningssystemet sett väldigt annorlunda ut när vi var små. Jag hade i alla fall inte varit där jag är om inte denna kamp hade förts.

Ola gav mig en känga för ett tag sedan om att jag skulle tillhöra segraren som skriver historia, men jag undrar om inte Ola då använde sig av det som inom psykologin kallas för spegelteori när han tänker så? Han lägger bilden av sig själv på någon annan, i det här fallet mig.

Klassamhället ser annorlunda ut idag och det vi i början på 70-talet betecknade som arbetare finns, så som Ola skriver, säkert inte kvar. Men det finns fortfarande ett klassamhälle som vi måste motverka. Jag tror inte att den marknadsburna liberalismen kommer att klara detta. Det behöver en mängd av sociala reformer och skatter för att klara utjämningarna mellan klasser, kön och etniciteter. Det är som att Ola glömmer att börsen har gått med lika mycket vinst som halva Sveriges statsbudget är. Tänk om vi hade haft en mer socialistisk socialdemokrati de senaste 10 åren, då hade dessa vinster kanske i större utsträckning kommit tillbaka till oss alla. Det är den socialdemokrati som Palme en gång representerade som jag tror måste komma tillbaka, inte den socialliberala ådra som gode herr Persson har drivit igenom i vårt parti. Men hellre en Personsk regering än en Reinfeldsk, tycker jag.

Att de värderingar som kanske präglat Ola Ström och som säkert präglat mig är på väg bort tror jag nog inte vi kan skylla på någon S-regering. Jag tänker mer på hur Timbro en gång startades (jag tror det var 1976 i kampen mot socialdemokratin) med affischer om att satsa på sig själv. Hur individualismens idé kom genom den av Svenska arbetsgivarföreningen sponsrade idéologismedjan att allt mer smyga sig in i det svenska folkets tankar. Hur Timbro har växt helt enligt planerna till att bli ett propagandecentrumsom sprider billig (gratis) litteratur ut till skolorna med individualismens budskap. Det har gått så långt så att till och med socialdemokratiska statsråd tar intryck av samma organisations forskningsstiftelse SNS. Tidningarnas telegrambyrå, DN och all annan media rapporterar ständigt från dessa borgerligt närstående tankesmedjor hur svenska folket ska bli allt mer individualistiska. Och så sitter Ola och andra mediafolk och anklagar LO för att vara alldeles för nära och styrande över socialdemokratin.

Ja, vi har mycket att göra i vårt socialdemokratiska värv framöver.

I morgon ska jag vara på resande fot hela dagen. Ända upp till Jokkmokk. ska jag. Först blir det med SJ, sedan SAS och sedan en hyrbil i 17 mil. Det blir mängder av tid till att fundera på hur vi ska utveckla jämställdheten inom förskolan och skolan. Under tiden jag reser fortsätter jag att skriva på vårt betänkande till Delegationen för jämställdhet i förskolan. Vilket får mig att tänka på vad jag ska skriva nästa gång jag skriver här på bloggen…


Ha det så bra i den goda vintern!
Kommentera

Publiceras ej