6 mars i Jokkmokk

0kommentarer

Så vaknade jag då i Jokkmokk. Jag bor på hotell Jokkmokk som ligger vid en liten sjö med namnet Talvatis. Vet ni att om man lägger samma Skåne, Blekinge och Halland så får de alla plats inom Jokkmokks kommungräns. Fattar ni då hur stor den här kommunen är? Och hur modiga de som bor här är. Just nu är det sportlov här och personalen inom skolan håller på att utbilda sig inom ramen för något som kalla för Under ytan. Ett projekt med utbildning om hur den heterosexuella normen behöver ifrågasättas. Tillsammans med detta arbetar de med genusperspektiv inom hela skolområdet. Inte minst för att de ser fördelar med jämställdhet i en bygd som annars kanske inte kommer att överleva.

 

Förutom att föreläsa om genus och maskulinitet två gånger idag, har jag också besökt de två förskolor som fått medel av Delegationen för att arbete med jämställdhetsutveckling. Det är riktigt kul när jag på en plansch på väggen får läsa om vad som är bra med att vara tjej:

Jag är duktig på att klättra i träd, säger en tjej 5 år.

Det finns inte något som är kul, säger en pojke 5 år.

Kan ni tänka er hur viktigt arbete som vuxit fram här när tjejer, trots en del killars negativa attityd, törs tycka det är kul att klättra i träd och att hon vill säga att hon är duktig på det.

Här jobbas det med dessa värderingar och nästa gång jag kommer hit kommer jag säkert få se hur någon kille tycker det är roligt att måla prinsessebilder i stället för skotrar, och att han är bra på det.

Jämställdhet ser inte lika ut i Örebro, Stockholm, Jokkmokk och Helsingborg. Vi har alla lokala kulturer att analysera och arbeta med.

 

När jag nu (18.45) tog en kvällspromenad tillbaka till hotellet var det alldeles stjärnklart och 24 grader kallt.

Kommentera

Publiceras ej