Angående Cecilias och Jessicas artikel

3kommentarer

Jag läste en underlig bloggtext av Jessica Zandén och Cecilia Gyllenhammar i dag. Jag kanske inte förstår den som författarna tänkt, men jag blir ändå sugen på att kommentera. Den är nämligen kommenterad i Aftonbladet och jag blev onekligen nyfiken på vad ett par kvinnor i den positionen har att säga om oss män och kvinnor. Ett inlägg i jämställdhetsdebatten?

Men så trist det blev. Två kvinnor i min ålder som tar strid för den maskulinitet vi försöker jobba oss bort ifrån. Två kvinnor med mycket inflytande på andra kvinnor som vill tillbaka till det o-jämställda. Två kvinnor som vill tillbaka till den mytologiska biologistiska tanken om att män och kvinnor måste vara så vansinnigt olika. Ja, som du märker vet jag inte riktigt hur jag ska bemöta dem. Kanske jag borde låta bli? Nej...

Ett citat lyder så här ”“När vågar vi erkänna att det kan finnas ömhet i ett slag över munnen? Och hur kan vi hjälpa misshandlade kvinnor, om vi hymlar med den magnifika kraften i ett försoningsknull?”

Det känns som att dessa två kvinnor inte har en aning om vad mäns våld mot kvinnor handlar om. Möjligen skulle det kunna vara ironi, men min uppfattning är att man i en artikel av detta slag, i så fall ska vara mer tydlig angående detta. Ska man skoja om detta ämne måste man nog ha Susanne Reuters och Ulla Skoogs intellekt för att det ska bli ett led i arbetet för att motverka mäns våld mot kvinnor.

För mig blir dessa två kvinnors inlägg i debatten mer ett tecken på det jag brukar kalla för att kvinnor många gånger underordnar sig genusordningen, just får att få extra poäng hos de män som förtrycker dem. Om de håller sig väl med förtryckaren är det lättare att utstå med underordningen. Något som många kvinnor som varit utsatta för mäns våld kan vittna om.

Det jag också tycker är tragiskt med detta är att om det vore två ”vanliga” kvinnor som skrev på samma sätt så skulle media inte dra upp det som något intressant, något att berömma. Och än värre är att om det vore Ulf Lundell som skrev detsamma skulle hela mediavärlden skrika ut och kalla honom för antifeminist. Ännu ett tecken på hur media styr våra tankar. Nej....jag känner att min irritation över det här gör att mitt eget inlägg håller på att trassla till sig. Så jag publicerar det som det är just nu... och här kan du läsa den artikel som irriterar mig.

3 kommentarer

Björn Andersson

26 Aug 2008 21:48

De har troligtvis skrivit detta inlägg på deras fylleresa i Grekland! Trovärdigheten är väldigt låg. Vet inte om man ska skratta eller gråta, gör nog det sista.

Anders Hammarlind

28 Aug 2008 11:41

Hej Tomas, läser med ett stillsamt leende om Gnälliga Östen och hans gnöltexter. Ska vi inte istället kasta en blöt filt över dem alla (symboliskt) och ignorera allt gnöl? Strunta i gnällspikarna helt enkelt. Vänd dem ryggen alltså. Livet är viktigare och bättre än dessa gnisslande pipsillar. Tror Hallsberg är så bra som du målar fram, kul att läsa och snygga foton. Har ju hittat min drömtillvaro ute på Sörmländska landsbygden. Har inte ens Tv numer....

Zanden & Gyllenhammar ja, nu har vi verkligen fått ett inlägg som är överklass och unket, men intressant. Tankarna har ju funnits där hela tiden så nu har vi lite att debattera/fundera över. Och jag baxnade också över ok:et till att smälla till lite över munnen ska vara detsamma som s.k. "ömhet". Tala om som om Mike Tyson är en fin liten mysgubbe, en smäll är liksom vad som krävs(lite då och då) plus den sexualitet som helt och hållet är på Alfahannenivån. Kvinnor som vill bli förtryckta har plötsligt tagit till orda, Åsa Mattson i en annan märklig bokutgåva. Hon som skriver om feminism som rättesnöre så vill hon vara tjänstepiga(inget annat) till den stora hannen(som sitter i trädgården och gottar sig). Grottfolket är åter här! Tur det finns andra kulturer för att inte tala om Sidensvansapor, bävrar och andra han-djur som tar hand som sin avkomma. Tror ändå det är bra att Z&G lyfter på locket, män som är jämställda är ju mest skitstövlar som inte spöar en liten kuvad kvinna. En hel del vill tydligen ha en brutal buffel. Märkligt men intressant. För vad Z&G (plus ÅM) säger är att de vill ha en man som de tjänstgör åt och inför. Låter sadomacho-stuket mer, men det är kanske där de är. Inte vet jag. Hur som helst, ska ut och klippa gräsmattan och plocka in mogna tomater. Fint liv, en bra bit från Gnäll-Östen och kvinnor som vill få en smäll så de vet sin plats.Ha det gott Tomas!

Ps; Har du sett att moderaternas nya program för förskolan/skolan är nära nog en kopia av Ingmar Gens böcker? Men det tycker jag är bra!

Anders HAnonymous

28 Aug 2008 15:20

Med anledning av att du nämner Ulf Lundell i din text: I Ulf Lundells senaste roman "Vädermannen" finns en kvinnlig karaktär vid namn Edith som - oklart varför - tycker om att bli bunden och få smisk.

Kommentera

Publiceras ej