Fundering om OS i Kina med mera ...

1kommentarer

Jag funderar på en sak som ofta kommer upp nu när det är OS i Kina.

Det där med att sätta in idrotten i ett politiskt sammanhang är något jag hyllar, men tycker att kritiker ofta är väldigt ensidiga. Självklart ska vi protestera mot diktaturer och regimer som motverkar det mänskliga rättigheterna. Men om nu det också finns en idé med att vara just i Kina för att stödja kampen för mänskliga rättigheter. Är inte det rätt så bra?

OS-invigningarna är väl alltid spektakel, oavsett vilket land som arrangerar? Tänk så många människor som skulle kunna få hjälp med de summor som en sådan invigning går på? 4,6 miljoner människor är nu i akut behov av stöd från omvärlden står det på Rädda barnens hemsida.

Jag funderar också på vilket ansvar den enskilda idrottaren har när de ställer upp i kamper i länder med odemokratiska regimer. Men något klart svar har jag inte på det heller. Funderar som sagt ett tag till och är därmed inte med i kören som tar avstånd.

Men det jag vill ha hjälp med i mina funderingar är vad det är som ligger bakom protesterna. Den massiva kritiken verkar handla om när det är länder som har någon form av misslyckad kommunism/socialism i sin idébakgrund. Jag har nämligen inte hört ett endaste ord av kritik mot Chippen som nu tänker tjäna pengar i en av de mest kvinnofientliga diktaturerna i världen – och därmed ett land som inte ställer upp på mänskliga rättigheter – nämligen Saudiarabien. Vad kommer det sig?

Jag har inte hört så mycket ordande heller om den marknadsekonomi med astronomiska summor som fotbollsvärlden tycks vara. Inte är det väl rimligt att en fotbollspelare, golfspelare eller vad det nu kan tänkas vara för idrottsman har dessa löner? (För idrottande kvinnor är inte summorna ens i närheten) Inte är det väl heller rimligt att man kan handla med människor på detta sätt?

Men som sagt... här är ett område jag fortfarande funderar över.

1 kommentarer

vivan

16 Aug 2008 19:57

Ja,min åsikt som är liten i sammanhanget..är att vi skulle inte åkt alls till Kina...nu visar vi bara, att det de gör, är accepterat...näää...jag tittar inta på os...och jag fördömer de som åkt dit och tävlat...så dä så...kramiz:)

Kommentera

Publiceras ej