Hur klär vi oss ???

1kommentarer

Sådär...nu närmar sig semestern sitt slut. Den här veckan jobbar Kia och jag försöker planera in hur hösten ska fungera. Det är så otroligt roligt att vara aktiv på sin fritid. Så roligt att tankarna om man har tid med jobbet dyker upp. Men jag har ett kul jobb och redan i går ringde bossen och undrade om jag inte kan göra en insats redan den här veckan. Så klart jag kan...

Men bloggen, Män för jämställdhet och HSB ska ha sin tid. För att inte tala om hästen. Tur att Kia och jag båda gillar att vara med hästarna. Hur skulle vi annars få tid för varandra. Men det är så kul att påverka. Makt??? :-)

I tisdags träffade jag Conny och Ingvar från Män för jämställdhets styrelse. Artiklar och höstens arbete ligger för dörren. Jens, som är vår projektledare för ett spännande projekt om killjourer var också med på lunchen. Vilken härlig dag med spännande dialoger om maskulinitet och jämställdhet. Ett av våra samtal handlade om kläder, utifrån den artikel jag läst på morgonen i Nerikes Allehanda, och utifrån ett seminarium som Conny besökt på Pridefestivalen. Får en kvinna klä sig hur ”kvinnligt” hon vill och hur ska en man vara klädd? Artikeln i Nerikes Allehanda kan du läsa här

Jag tycker det finns mycket som Carl-Jan Granqvist har att säga är viktigt. Inte minst när det handlar om mat, vin och annat gott, som också kan skapa möjligheter för de små kommunerna att överleva. Det är inte heller fel att fundera över hur vi ska vara klädda vid olika tillfällen. Även jag tycker att vi ska ha kläder på oss när vi går på restaurang. Ja, till och med när vi äter på ett snabbmatsställe. Men det jag tycker är något att fortsätta diskutera är den människosyn som artiklarna bygger på. Synen på genus, maskulinitet och åldrande.

I artikeln är det jämförelsen mellan den äldre mannen som inte tränar sin kropp, och den som ger sin kropp all träning som sätter igång mig. Även om Carl-Jan inte nämner något om ålder är det ändå lätt att tolka in det. Vad är det som skapar tanken om att den yngre mannen och kvinnan är så mycket vackrare att se på, än den äldre mannen och kvinnan? Vad är det som bestämmer att den vältränade kroppen är vackrare än den mindre tränade kroppen? Och hur påverkar dessa värderingar synen på andra positioner i vårt samhälle? I artikeln med Carl-Jan så är det så klart hans uppfattningar, som han har all rätt att framföra, som kommer fram. Det jag mer tänker på utifrån artiklarna är varför det inte finns någon analys om kroppar och subjektivitet. Och fram för allt, normalitet.

Vad är det som gör att transorna och en hel del kvinnor i pridetåget klär sig så ”kvinnligt” att många kvinnor inte kan tänka sig en likartad klädsel? För att inte tala om den machostil som läderbögarna stoltserar med. Eller för att inte tala om den klädstil jag själv har, som inte är långt från reklamens maskulinitet.

Den rådande normen för artiklarnas, och därmed NA:s människosyn och värdering, verkar utgå från att vi fortfarande lever i ett patriarkat. Jag tror det stämmer. Patriarkatet, eller om vi ska förenkla det för oss med en mindre akademisk benämning, manssamhället upprätthåller en bild om att männen i sina bästa år (vilken ålder det nu är?) är de som ska bestämma över vår verklighet. Är du kvinna, eller äldre man gör dig icke besvär. Möjligen om du har den åtrådda kroppen, men då kan du också bli ett objekt. Manssamhället styrs också av mäns bilder på män och kvinnor. Inte bara bilder bokstavligen, utan också de inre bilder vi bär av vad män och kvinnor ska ha för funktion i samhället och i familjen.

Men glöm inte att jag delar med mig av dessa tankar för att de behöver tänkas igenom flera gånger...

1 kommentarer

vivan

12 Aug 2008 21:57

hm..jag säger bara det...om folk slutade att bry sig så mycket, och lät var och en se ut som den vill...kram:)

Kommentera

Publiceras ej